
FSSC 22000
Управление безопасността на храните за производители на хранителни продукти
Предоставя пазарно предимство като демонстрира, че организацията има стабилна система за управление на безопасността на хранителните продукти
Приложение и изисквания
Системи за управление безопасността на храните за производители на хранителни продукти осигурява рамка за ефективно управление на отговорностите по отношение безопасност на хранителните продукти в организациите.
FSSC 22000 е разработен в отговор на нуждите на сектора в световен мащаб и въз основа на международни и независими стандарти: ISO 22000, ISO 22003, конкретни технически спецификации и допълнителни изисквания. Първата версия на FSSC 22000 е издадена през 2009 г. Последният (пети) вариант на схемата е публикуван през май 2019.
Стандартът е насочен към организации, произвеждащи храни, като например:
- производство на хранителни продукти от растителен и животински произход
- обработка хранителни продукти от животински и растителен произход
- производство на храни за домашни животни и домашни любимци
- производство на био химикали
- производство на опаковки за хранителни продукти
- опаковане на хранителни продукти
- фермерска дейност– отглеждане на животни за месо, млекодобив, производство на яйца, мед и др.
- фермерска дейност – развъдници за риба и производство на рибни продукти
Изискванията на FSSC 22000 обхващат и процесите на транспортиране и съхранение на хранителните продукти.
Съвместимост
FSSC 22000 е официално признат от Global Food Safety Initiative (GFSI) и се основава на съществуващите ISO стандарти. Стандартът комбинира изискванията на ISO 22000 за изграждане на СУБХП и тези на PAS 220 (пре-реквизитни програми за безопасност на храните за производители на храни - PRPs).
FSSC 22000 позволява интегрирането на СУБХП с тези на управление на качеството, околната среда, БЗР, сигурността на информацията и други (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, IS0/IEC 27001 и др.).

Ползи
Наличието на сертифицирана по изискванията на FSSC 22000 СУ предоставя пазарно предимство като демонстрира, че:
- организацията има стабилна система за управление на безопасността на хранителните продукти
- има внедрен процес за да отговори на приложимите изисквания на регулаторните органи и изискванията на своите клиенти и потребители
- има внедрен систематичен процес за вътрешен и външен (независим) контрол на работните процеси и проследимост на продуктите
Изпратете вашето запитване
Често задавани въпроси
Сертифицирането на системи за управление по ISO стандарти демонстрира пред Вашите ключови заинтересовани страни, че имате структуриран, стабилен и добре управляван бизнес, който е готов за развитие. Поддържайки валиден ISO сертификат, Вие доказвате ангажимента на Вашата организация за постигане на бизнес целите и повишавате доверието на клиентите и партньорите във Вашите продукти/услуги.
Общите ползи за всяка организация включват повишена ефективност, намалени разходи, подобрена удовлетвореност на клиентите, повишаване ангажимента на персонала, намалени бизнес рискове и предимство при участия в обществени поръчки. Всеки стандарт има и специфична добавена стойност – защита на системите, данните и сигурността, защита на бизнеса от прекъсвания и сривове, редуциране на въздействието върху околната среда, поддържане на здравословна и безопасна среда за работа на персонала и други.
Свържете с нас, за да Ви разясним конкретните ползи и да Ви съдействаме за избор на подходящите за Вашата индустрия стандарти.
ISO сертификацията има значителни ползи и е приложима за компании от всички сфери на индустрията, както и за организации от публичния сектор. ISO стандартите са приложими за всички организации, независимо от вида, големината и естеството на предоставяните продукти и услуги. Сертификацията може да бъде извършена за организации с дългогодишен опит и за start-up компании. Някои стандарти (например ISO 20000-1) са с по-тесен обхват на приложимите за сертификация услуги, като това не изключва изискванията на стандарта да бъдат внедрени в организация, без да бъдат сертифицирани. Свържете с нас, за да Ви съдействаме за избор на подходящите за Вашата индустрия стандарти.
Сертификацията е процес на оценка от сертифициращ орган на съответствието на система за управление, покриваща конкретни процеси и предоставяне на услуги/продукти, спрямо изисквания на конкретен стандарт/и (ISO 9001, ISO 27001, ISO 20000-1, ISO 22301 и т.н.). Процесът на оценка се нарича сертифициращ одит и приключва с вземане на решение от сертифициращата организация за издаване на сертификат на сертифицираната организация за съответствие на системата за управление с изискванията на конкретния стандарта.